1 doboz vörösbab konzerv
10 dkg kolbász ,
20 dkg füstölt tarja,
1 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db krumpli
1 szál sárgarépa, izl. sz. őrölt bors,
száraz v. friss petrezselyemzöld,
2 db babérlevél,
1 mk ételecet,
1 mk cukor
2 tk őrölt paprika,
3 l víz
½ l. tej
1 ek. tejföl
1 szál zöldség
1 cikk zeller,
½ dl olaj, 2 ek liszt,
2 tk só,
Előkészítés:
10 dkg kolbászt felkarikázok, kockákra vágok a 20 dkg füstölt tarját, 2 gerezd fokhagymát apróra vágok. A sárgarépát, zöldséget, zellert, krumplit megtisztítom, megmosom és hasáb alakúra felvágom.
Készítés:
A tarjával, kolbásszal feltesszem főni az összes zöldséget. Fűszerezem 2 tk sóval, izl.sz. őrölt borssal, száraz v. friss petrezselyemzölddel, 2 db babérlevéllel. Kb. 30 perc után beleöntöm a babot. A rántáshoz felmelegítem az olajat egy literes lábasban, beleteszem a lisztet és zsemleszínűre pirítom, kicsit kihűtöm és belekavarom a 2 tk őrölt paprikát, izl.sz. őrölt borsot, felengedem a tejjel, belekavarom az 1 ek tejfölt, sűrű szűrőn át beleöntöm a levesbe. Ízesítem 1 mk ételecettel, 1 mk cukorral, ha kell utánnasózom. A babérlevelet és a hagymát kiveszem.
Szentesné receptje szerint:Bableves Szentesné módra
Hozzávalók: |
Elkészítés: A reszelt vöröshagymát és a gombát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Ha a hús kifehéredett, hozzáadunk 1 kanál őrőlt paprikát, összekeverjük, és kb. 1,5 l vízzel az egészet felengedjük. Ezután beletesszük a babot, a kockákra vágott sárgarépát, petrezselymet és a zellert. Végül hozzáadjuk a fűszereket.(babérlevelet, tárkonyt,sót, borsot, füstölt leves kockát). Ha megfőtt, tejfellel behabarjuk és tárkonyos ecettel ízestjük. Csipetkével dúsíthatjuk. |